Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ..

Ο αμερικανός Τζον Κέλογκ, διευθυντής ιατρικού κέντρου στο Μίτσιγκαν, επινόησε τα κορν-φλέικς για έναν ασθενή με χαλασμένα δόντια.
Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.
Το 1756 ο μάγειρας του Ρισελιέ ετοίμαζε το γεύμα στο λιμάνι του Μαχόν για να γιορτάσουν οι Γάλλοι τη νίκη κατά των βρετανών στη ναυμαχία της Μινόρκας (1756). Το γεύμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σάλτσα από κρέμα και αυγά. Όταν ο σεφ συνειδητοποίησε ότι του τελείωσε η κρέμα, έβαλε αντί αυτής λάδι και την ονόμασε Μαχονέζ. Ήταν η πρώτη μαγιονέζα.
Το γκούλας ξεκίνησε από την Ουγγαρία τον 9ο αιώνα και είναι σούπα από μοσχάρι.
Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.
Γροιλανδία σημαίνει Πράσινη Χώρα.
Παραγουάη σημαίνει «Γεννημένος απ’ το νερό».
Μπανγκόκ σημαίνει «Χωριό που βρίσκεται δίπλα σε ρυάκι».
Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.
Χονγκ Κονγκ σημαίνει Ευωδιαστός Πορθμός.
Ισλανδία σημαίνει Χώρα των Πάγων.
Κορέα σημαίνει Χώρα της Πρωινής Ηρεμίας.
Φερόες Νήσοι σημαίνει Νήσοι των Προβάτων.
Βιετνάμ σημαίνει Κράτος του Νότου.
Τελ Αβίβ σημαίνει Λόφος της Άνοιξης. 
 Γουιάνα σημαίνει η χώρα με τα πολλά νερά.
Αλκατράζ σημαίνει το «Νησί των Πελεκάνων».
Αργεντινή σημαίνει «Ασημένια Χώρα».
Αυστραλία σημαίνει η «Χώρα του Νότου».
Ο κοντύτερος άνθρωπος που κατοίκησε επί της Γης ήταν ο νεπαλέζος αγρότης Τσάντρα Μπαχαντούρ Ντάνγκι. Είχε ύψος 0,546 μ., ζύγιζε 15 κιλά και φυσικά αποτελούσε επίλεκτο μέλος των Ρεκόρ Γκίνες.
Το 1094 αναφέρονται για πρώτη φορά οι γόνδολες στη Βενετία.
Η μαργαρίνη χρωστάει το όνομά της στην ελληνική λέξη μαρ-γαριτάρι.
Το 1979 χιόνισε για πρώτη φορά στη Σαχάρα.
Στην αρχαία Αίγυπτο, αν ο ασθενής πέθαινε στην εγχείρηση, ο γιατρός ακρωτηριαζόταν και από τα δύο χέρια.
Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες που έμεναν ανύπαντροι μετά τα 30 τους, έχαναν το εκλογικό τους δικαίωμα και τους απαγορευόταν η συμμετοχή σε αγώνες.
Το σύμβολο της Πομπηίας, της ρωμαϊκής πόλης που καταστράφηκε από τον Βεζούβιο, ήταν ο φτερωτός φαλλός. Τα περισσότερα αντικείμενα που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές ήταν φαλλόμορφα.
Το 1726 ο Σαρλ Σανσόν κληρονόμησε από τον πατέρα του τη θέση του Δημίου του Παρισιού, όντας μόλις επτά ετών.
Στα ανάκτορα των Βερσαλιών στο Παρίσι δεν υπήρχαν τουαλέτες.
Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.
Μία χαρτοπετσέτα με τις υπογραφές των Beatles πωλήθηκε το 2001 σε δημοπρασία στη Μελβούρνη αντί του ποσού των 48.000 δολαρίων! 
 Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που επέβαλε στους κατόχους αυτοκινήτων άδεια και αριθμό κυκλοφορίας, το 1893.
Η Πενέλοπι Μπελ ήταν η πρώτη φοιτήτρια που πέρασε τις πόρτες του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, το 1988, μετά από 446 χρόνια ανδροκρατίας.
Την Πρωτομαγιά του 2000, 600 βρετανοί ακτιβιστές φύτεψαν στον κήπο του Κοινοβουλίου της χώρας τους καρότα, κρεμμύδια και μαριχουάνα! Φυσικά, η αστυνομία, μόλις ανακάλυψε τα δενδρύλλια, τα ξερίζωσε αμέσως.
Όταν το 1694 πέθανε η βασίλισσα Μαρία Β’, όλοι οι βρετανοί δικηγόροι, σε ένδειξη πένθους, φόρεσαν μαύρες τηβέννους. Τις φορούν μέχρι σήμερα...
Το Σόχο, στην καρδιά του Λονδίνου, ήταν άλλοτε κυνηγότοπος του Ερρίκου Η’. Κάθε φορά που έβλεπε ελάφι, ο βασιλιάς φώναζε «Τάλυ-Χο!». Όταν έβλεπε κάποιο μικρότερο ζώο, φώναζε «Σο-Χο!».
Στη Μεγάλη Πυρκαγιά του 1666 κάηκε το μισό Λονδίνο, αλλά τραυματίστηκαν μόνο 6 άτομα.
Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.
Ο πιο κοντός βρετανός μονάρχης ήταν ο Κάρολος Α'. Είχε ύψος 1,44 μ.
Ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος κυκλοφόρησε το 1878 στο Κονέκτικατ. Είχε μόνο 50 καταχωρήσεις.
Το πρώτο «καταναλωτικό προϊόν» που πουλήθηκε στη Σοβιετική Ένωση ήταν η Pepsi Cola.
Το πρώτο σελφ σέρβις άνοιξε το 1885 στη Νέα Υόρκη. Ήταν το Exchange Buffet, στο οποίο οι πελάτες έτρωγαν όρθιοι και η είσοδος ήταν απαγορευμένη στις γυναίκες.
Ο Τόμας Χαντ Μόργκαν ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας.
Η βασίλισσα Βικτωρία ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε χλωροφόρμιο για να ανακουφιστεί τους πόνους του τοκετού.
Η πρώτη καταδικαστική απόφαση που βασιζόταν στα δακτυλικά αποτυπώματα εκδόθηκε το 1902.
Η πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο έγινε από τον Αντρέ Γκαρναρέν, που προσγειώθηκε σ’ ένα πάρκο στο Παρίσι στις 22 Οκτωβρίου του 1797. 
 Η Μπρίτζετ Μπίσοπ ήταν η πρώτη «μάγισσα» που απαγχονίστηκε στο Σάλεμ, στις 10 Ιουνίου του 1692.
Η Σάρα Κόλντγουελ ήταν η πρώτη γυναίκα - μαέστρος που εμφανίστηκε στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, το 1976.
Ο κόμης ντε Γκρίσλεϊ ήταν ο πρώτος «μάγος» που πριόνισε γυναίκα επί σκηνής το 1799.
Τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ, το 1700. Μέχρι τα μέσα του αιώνα η μόδα είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο, όπου τα πολυτερέστερα καταστήματα πουλούσαν αρωματισμένα προφυλακτικά, σχηματισμένα πάνω σε γυάλινα καλούπια.
Η Τζιν Χάρλοου είναι η πρώτη ηθοποιός που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Life, στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου του 1937.
Το πρώτο σταυρόλεξο δημοσιεύτηκε το 1913, σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης.
Τα τουβλάκια Λέγκο (Lego) είναι εφεύρεση του δανού κατασκευστή παιγνιδιών Όλε Κρίστιανσεν.
Τα χαρτονομίσματα δεν κατασκευάζονται από χαρτί, όπως πιστεύουν πολλοί. Στην πραγματικότητα είναι 74% βαμβάκι και 25% λινό.
Στην Τορά, τον εβραϊκό νόμο, που αποτελείται από τα πρώτα 5 βιβλία της Βίβλου, υπάρχουν 613 εντολές, από τις οποίες οι 365 είναι απαγορεύσεις.
Ο αμερικανός μεγιστάνας Κορνέλιους Βάντερμπιλτ έπασχε από αϋπνίες. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί, εκτός κι αν κάθε πόδι του κρεβατιού του ήταν μέσα σ’ ένα πιάτο με αλάτι. Πίστευε πως έτσι έδιωχνε τα κακά πνεύματα.
Το Μάιο του 1992, ο γιατρός Σέσιλ Γιάκομπσον καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για απάτη. Επί 20 χρόνια διηύθυνε μία κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης στη Βιρτζίνια και το σφάλμα του ήταν ότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα. Στο τέλος είχε αποκτήσει 70 παιδιά!
Η πρώτη νουβέλα που γράφτηκε σε γραφομηχανή ήταν ο «Τομ Σόγιερ» του Μαρκ Τουέιν.
Το τρενάκι του λούνα - παρκ ανακαλύφθηκε τον 17ο στη Ρωσία.
Το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες έχει το ρεκόρ ως το βιβλίο που κλέβουν πιο συχνά από δημόσιες βιβλιοθήκες.
Η πρώτη βόμβα που έριξαν οι Σύμμαχοι στο Βερολίνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σκότωσε το μοναδικό ελέφαντα στο ζωολογικό κήπο. 
 Ο παγκόσμιος πληθυσμός το 1900 ήταν 1,6 δισεκατομμύρια, ενώ το 2000 περίπου 6 δισεκατομμύρια.
Το 1880 ο Ζίγκμουντ Φρόιντ έγραψε μία σειρά από κείμενα, στα οποία εξυμνούσε την πιθανή χρήση κοκαΐνης για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του αλκοολισμού και του εθισμού στη μορφίνη.
Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π.Χ.
Στον Άλμπερτ Αϊνστάιν προσφέρθηκε η προεδρία του Ισραήλ το 1952.
Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο (παράμεσος), διότι τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά.
Μεταξύ 1820 και 1992 οι ΗΠΑ υποδέχτηκαν σχεδόν 60 εκατομμύρια επίσημους μετανάστες. Εκτός από αυτούς πέρασαν τα σύνορά τους και πολλοί παράνομοι. Σήμερα ο ένας στους 76 κατοίκους των ΗΠΑ δεν είναι εντάξει με τους νόμους περί μετανάστευσης.
Όταν τα κινούμενα σχέδια γίνονταν χωρίς τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι περισσότεροι ήρωες είχαν μόνο τρία ή τέσσερα δάχτυλα σε κάθε χέρι. Αυτή η επιλογή υπαγορευόταν από την ανάγκη να τελειώνουν γρήγορα τα σχέδια. Αφαιρώντας μερικά δάχτυλα, μειώνονταν αντίστοιχα οι χρόνοι παραγωγής.
Ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος έμεινε άγαμος, διότι πίστευε ότι ο γάμος αποβαίνει εμπόδιο στη σπουδή της φιλοσοφίας και διότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετεί κανείς συγχρόνως και τη φιλοσοφία και τη σύζυγό του.
Tο 1981...
α) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε.
β) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
γ) O Πάπας απεβίωσε.
Το 2005...
α) O πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε.
β) H Liverpool έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
γ) O Πάπας απεβίωσε.
Στη Σκοτία, ένα νέο παιχνίδι επινοήθηκε. Ο τίτλος του ήταν «Gentlemen Only, Ladies Forbidden», έτσι η λέξη GOLF εισήχθη στην αγγλική γλώσσα.
Στην αρχαία Αγγλία κανείς δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, εκτός κι αν είχε τη συγκατάθεση του Βασιλιά (εξαιρούνταν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας). Όποιοι ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, έπαιρναν τη συγκατάθεση του Βασιλιά κι έτσι τους δινόταν μια μεταλλική πλάκα που κρεμούσαν στην πόρτα τους όταν έκαναν σεξ. Η πλάκα έγραφε ότι διέπρατταν F.U.C.K., δηλαδή «Fornication Under Consent of the King» (συνουσία υπό την συγκατάθεση του Βασιλιά).
Στη Βαβυλώνα, πριν από 4.000 χρόνια, συνηθιζόταν για τον μήνα μετά τον γάμο ο πατέρας της νύφης να προσφέρει στον γαμπρό ένα υδρόμελι για να πίνει. Το υδρόμελι ήταν μπύρα με μέλι κι επειδή το ημερολόγιο τότε βασιζόταν στη σελήνη (moon), ο μήνας αυτός ονομάστηκε honeymoon.
Στα χρόνια του Σέξπιρ, τα στρώματα των κρεβατιών κατασκευάζονταν από σχοινιά. Όταν τραβούσαν τα σχοινιά, έσφιγγε το στρώμα κι έκανε το κρεβάτι σταθερό, για ύπνο. Έτσι βγήκε η φράση «goodnight, sleep tight».
Οι πιο νέοι γονείς στον κόσμο ήταν 8 και 9 ετών στην Κίνα το 1910.
Οι U2 τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 500 λιρών το 1991, επειδή πουλούσαν παράνομα προφυλακτικά σε μεγάλο δισκάδικο του Δουβλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου